maanantaina, helmikuuta 15, 2010

Vanhojen oldenburgkasvattajien kato

Päivittelin tänään surullisena Stonegardenin linkkilistaa. Aivan liian monen vanhan, jo iät ajat epäaktiivisena olleen kasvattajan sivut olivat kadonneet bittiavaruuteen - kirotut omien domainien ostajat! Sen nyt vielä ymmärtää, että tallit lopetetaan, mutta kyllähän se ottaa päähän että monien vanhojen jalostushevostenkin sivut katoavat lopullisesti siinä samalla. Sinne meni Maple Hill's Warmbloodsin sivut - onneksi Wayback Machine löysi ainakin My Destiny Winin sivut, toivon mukaan muutkin tallin hevoset sieltä löytyvät.

Hieno Underground näyttää kadonneen tyystin Geon lopettamisen myötä - sellaisten elävien legendojen (lue: laatispalkintorohmujen) kuin Ava's Carnarvonin ja Modaste 24:n sivuja ei löydä sitten millään masiinalla, ainakaan vielä. Nykyoldisten sukutauluihin tulee jäämään suuri ja ammottava aukko, jos niitä ei löydy... Oivoi. 

Yksittäisiä oldenburgeja omistaneet Manetheren, La Rouge, Varjokuva, Folklore - kaikki lopettaneet. Bleyena WBs tauolla. Kerpan Virtuaalihevoset olleet tauolla jo ties kuinka kauan, kuten Kerppakin, mutta onneksi siihen taitaa sentään löytyä pätevä syy. Evergrey nyt onneksi sentään palailee taas jäistä, Dromerig Sporthorseskin porskuttaa, mutta ei sieltä kyllä enää yhtään oldista löydy. Damnin hieno B&W Stallions on ilmeisen hengissä, mutta sivut ovat kadonneet. Mutta eiköhän tuokin siitä vielä nouse.

Listalle jäävät vielä edelleenkin Kerpan hevoset - kyllä sieltä sen verran ihania vanhoja Cuadra del Agostoonkin nojaavia sukuja löytyy -, Evergrey, Bretagne, Paraatipuoliveriset (joka sekin remontissa), Snifffen mukava Nesgård, hyvään alkuun päässyt SWO Régiment, taukoileva mutta hienon esteorin omaava Granehill Warmbloods sekä yhden tamman omistava Belvine

Lyhyeksi siis käy lista, ja uusia kasvattajia olisi löydettävä.

Viime vuonna noussut Akasha Dressage on toki hyvä lisä listaan, mutta lopputila täytyykin kai antaa aloittelevien kasvattajien ja oldisomistajien käyttöön. Vorstalissa on pari kasvattiamme, toivottavasti joskus myös kasvatustakin. Siittola Cherien voisi kai myös yhden meidän tammavarsamme turvin laittaa mukaan. Fridalla on pari evm-sukuista hevosta, joten laitetaan nyt sekin, mutta tämän jälkeen lisänimien löytäminen käy jo vaikeaksi... kaipa tuon Metalliruusun voi sinne laittaa, kun periaatteena olisi kuitenkin löytää kaikki oldenburgeja omistavat tai kasvattavat tallit samaan listaan. Siihen ne kuitenkin jäävät, toivottavasti lähiaikoina kasvattajia putkahtaisi taas jostain lisää, tai vanhoja palaisi kuvioihin, oldenburgeista aikoinaan lähes kokonaan luopunut Vashingtonkin kun näyttää kadonneen jo kokonaan. Vaikka linkkilista ei nyt paljoa pienentynytkään, jonkinlainen laadun heikkeneminen on ehkä havaittavissa - tai sitten ehkä itsen yhä vain niiden vanhojen kultaisten kasvattajien perään tajuamatta, että uusissakin on potentiaalia. 

Millähän sitä kannustaisi muita lähtemään oldenburgkasvatukseen mukaan? Myyn kyllä kasvatteja aloittelijoillekin siinä toivossa, että joku heistä saattaisi innostua touhusta ihan kunnolla, mutta 3/6 näistä sivuista ovat kadonneet ja ne viimeisetkin kolme ovat tyystin elottomia. Mutta kyllä kai se siitä. Itseäni ei vain kiinnosta lähteä ht.nettiin tekemään liputustopikkeja oldiksien puolesta, tietoisestihan minä olen kasvatettavakseni valinnut hieman harvinaisemman saksalaisen puoliverisen, en siitä suosikkirotua halua enkä toisaalta koe koko oldistouhun liputtelua omaksi asiakseni. Mutta muutama aktiivinen kasvattaja, oi, kuinka kivoja ne olisivat.

1 kommentti:

  1. Oldis kasvattajia tosiaankin on aika vähän ja mullakin on tällähetkellä pari kersaa myytävänä. kovin moni ei kuitenkaan tunnu syttyvän tälle puoliverirodulle. tiedä sitten mistä syystä. :/

    VastaaPoista