torstaina, helmikuuta 18, 2010

Mielenkiintoisten väriasioiden kirous

Aina toisinaan on päiviä, jolloin oikeasti pitäisi tehdä jotain. Siis aivan aikuisten oikeasti 4real tosissaan lukea vaikkapa matematiikan tenttiin.

Niinä päivinä päähäni juolahtaa yleensä jotain aivan multimaalisen kivaa ja mielenkiintoista virtuaalitekemistä. Kirotut päivät! Ja kirottu minä, kun menin avaamaan Ginin ja Sirpan virtuaaliblogin. Eteeni aukesi teksti sabinovärin periintymisestä, joka sattui sytyttämään päässäni sen jo hetkeksi kadonneen mielenkiinnon värien periytymistä kohtaan. Kyllähän minä olen väriteoriasta artikkeleita lukenut ennenkin ja Color Calculatorilla aina varsojen mahdollisia värejä tarkistellut, ymmärtämättä asiasta kuitenkaan sen enempää. 

Olen viime aikoina kuitenkin kovasti miettinyt, pitäisikö ihan tosissaan alkaa jalostaa pientä ilkeää kirjavaa linjaa oldenburgeissa, kun kivoja kuviakin tuntuisi löytyvän, eikä se kirjavuus nyt ihan ennenkuulumatonta olisi. Lisäksi pitäisi saada äkkiä kasvatettua jostain kimo 2-polvinen ori, kun ei sellaista muuten tahdo tammalleni löytyä. Innoissani aloin taas selailemaan erilaisia värien genetiikkaan liittyviä artikkeleita ja taulukoita, mutta harmillisesti missään ei ollut aivan rautalangasta kuitenkaan väännettynä perusvärien geenejä. Mutta pienen kartoituksen jälkeen minulla on kuitenkin kiva pieni rautalankainen taulukko ruutupaperilla mustan, rautiaan ja ruunikon erilaisista mahdollisista alleeleista. Lisäyksenä vielä kimon värinkin aiheuttava geeni. Kirjavat jätän jonnekin tulevaisuuteen vielä.

Mutta mitä jos ihan oikeasti olisi hurja, ja listaisi hevosten sivuille niiden värit (mitä en siis tosiaan ole edes sinne aiemmin kirjoittanut) ja perään vielä geenimuodonkin. Ei kovin yleistä puoliveritalleilla, tuntuu monesta varmasti turhalta hifistelyltä ja niiden oikeiden väritietäjien jonkinasteiselta matkimiselta, mutta... Unohdan joka kerta varsinkin suvuttomien hevosteni varsojen värejä laskiessani, olinko nyt päättänyt sen olevan heterogeeninen vaikkapa Agoutin suhteen tai en. Olisi kuitenkin kiva, ettei kaikkien heosten geeniperimä olisi vain "unkown". Joten tässäpä tenttiinlukupäivälle tekemistä, oli sitten turhaa tai ei! Mielenkiintoista ainakin näin aluksi.

Sitä ruutupaperilla olevaa pientä rautalangasta väännettyä taulukkoa en ala tähän kirjoittamaan, varmaan se on kuitenkin väärin ja parempaa tietoa löytyy kuitenkin muualta. Siirryn joka tapauksessa nyt Color Calculatorilla ja geeneillä leikkimään, kai se on ihan tervettä pitää tällaista kivana..?

1 kommentti:

  1. Jos meidät lasketaan väritietäjiksi, niin meitä saa kyllä matkia ihan rauhassa :) Meidän mielestämme ei olisi lainkaan pöllömpi idea, jos virtuaalimaailmassa yleisestikin alettaisiin vähän enemmän kiinnittää huomiota värien periytymiseen, kun se kuitenkaan ei ole mitään rakettitiedettä vaan perusasioissa hyvinkin yksiviivaista. Sitten asia tietysti muuttuu, jos mennää näihin kirjaviin ja muihin erikoisväreihin ja tupladiluutioihin ja sen sellaisiin, mutta harvallapa sellaisia hevosia edes on. Ja neuvoja saa kysyä aina, ainakin meiltä! Tobianokirjavuus on periytymiseltään hyvin yksinkertainen, se on dominoiva geeni eikä siihen liity mitään erikoisuuksia.

    Ja se on ihan tervettä touhua, usko pois :)

    VastaaPoista