perjantaina, helmikuuta 12, 2010

Kadonneiden sivujen metsästys

Kuinka tympeää sukutaulujen selailusta onkaan nyt tullut, kun GeoCities lopetti!

Unohdin itsekin pelastaa parin viiden vuoden takaisen hevosen sivut ennen niiden katoamista, ja niiden metsästämisessä, muiden kadonneiden sivujen ohessa, hommaa onkin riittänyt. Onneksi on kuitenkin olemassa muutamia konsteja hävinneiden sivujen löytämiseksi - tässä niistä pieni lista niin omaksi kuin muidenkin muistinvirkistykseksi.


1. Internet Archiven Wayback Machine

Wayback Machinesta voi etsiä sivuja, jos tietää etsimänsä osoitteen. Tekstihakua se ei siis sisällä. WM on ollut korvaamaton kaveri jo jonkin aikaa sukulaisten metsästämisessä muualtakin kuin Geosta, ja ainakin vuosilta 2004-2005 on tuntunut löytyvän todella hyvin sivuja, joistakin jopa useampia erilaisia tallenteita. Kovin uusia sivuja ei kuitenkaan löydy, ainakaan vielä.

Internet Archive keräsi vuonna 2009 heinä-lokakuussa myös Special Collectionin Geon materiaalista, mutta se ei vielä ole saatavilla. Toivottavasti se saataisi selailtavaksi mahdollisimman pian, toiveeni kokoelmaa kohtaan ovat suuret.

2. Geocities.ws

Arvatenkin nimenomaan vain GeoCitiesin materiaalista kerätty arkisto, joka näyttäisi löytävän sivuille jopa oikeat kuvat paikoilleen. Läheskään kaikkea etsimääni en ole tämän avulla löytänyt, mutta joitakin positiivisia yllätyksiä on tullut vastaan. Ihan käypä apu siis tämäkin.

3.  Google

Kun arkistot eivät tuota toivottua tulosta, voi aina laittaa sormet ristiin ja turvautua vanhaan kunnon Googleen. Sieltä saattaa nimittäin tulla vastaan yllätyksiäkin - minulla ei ole mitään hajua mikä on http://web51.dashosting.de, saati miksi erään vanhan oldistammani vanhat sivut löytyvät sieltä, mutta olen harvinaisen iloinen, että löytyvät, sillä mistään muualtakaan niitä ei löydä. On tuo sivusto silti outo, etusivu ei ainakaan mainosta keräävänsä mitään Geo-arkistoa, tai oikeastaan mitään muutakaan. Hassua.

Harmi, ettei Googlen välimuistista juuri GeoCitiesin sivuja löydä - onkohan ne kenties vaadittu poistamaan? Koska muistan varsin hyvin löytäneeni kerran cachen oldenburgori Irrealistin sivuista, joka oli seuraavana päivänä jo kuitenkin kadonnut. Olisi muutenkin mielenkiintoista tietää, kuinka pitkäikäisiä nuo välimuistitallenteet ovat (ts. voiko niitä käyttää pysyvinä linkkeinä sukutauluissa).



Siihen loppuvat minulta neuvot - ideoita ja vinkkejä otetaan mielellään vastaan, sillä muutama muinainen kaviojalka on vielä jäljittämättä. On oikeasti sääli, kuinka suuri osa virtuaalihevostelun historiaa katosi GeoCitiesin myötä, mutta olihan palvelu toki urheasti pystyssäkin sen 15 vuotta. Onneksi joskus tulevaisuudessa meillä on (toivottavasti edelleen) kattavat arkistot VRL:oon rekisteröidyistä hevosista, eikä sukutauluihin ehkä tarvitakaan kuin linkki rekisterin sivulle, toimi hevosen sivu tai sitten ei. Monethan tämän ovat ottaneet käytännöksi jo nyt ja miksikäs ei - tällainen sukutaulu on kieltämättä ajattomampi eikä vaadi vaihtuineiden osoitteidenkaan päivittelyä, sukulaisen sen hetkinen sivu kun löytyy nimenomaan rekisteritiedoista. Pari huonoa puoltakin on, sillä eiväthän kaikki virtuaalihevoset ole rekisteröityjä ja toisaalta tämänkin hetken kaltaisessa tilanteessa, jossa VRL on taulla ja remontissa, sukutaulu on täysin toimimaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti